O kongresie

ECO FOOD 360 Kongres Rolnictwa i Żywności Ekologicznej to jeden z pierwszych w Polsce międzynarodowych kongresów, kompleksowo podejmujących tematykę rolnictwa i żywności ekologicznej. Celem Kongresu jest upowszechnienie wiedzy na temat walorów żywności ekologicznej wśród rolników konwencjonalnych, producentów i przetwórców żywności, instytucji rządowych i pozarządowych, liderów opinii oraz konsumentów. Kongres będzie podejmował te tematy w wielu aspektach, m.in.: gospodarczym, handlowym, społecznym czy zdrowotnym.



Aktualności


Christophe Rabatel

Kongres ECO FOOD 360 otworzył Prezes Carrefour Polska, Christophe Rabatel, który w swoim wystąpieniu przedstawił globalne wyzwania klimatyczne oraz wskazywał na konieczność transformacji żywieniowej całego łańcucha spożywczego i pilną potrzebę demokratyzacji produktów ekologicznych wśród konsumentów.



Karol Krajewski

Doradca w Gabinecie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Karol Krajewski, poinformował, że ministerstwo planuje wprowadzenie żywności ekologicznej do stołówkowego menu wybranych szkół i przedszkoli.



Florent Guhl

Florent Guhl, dyrektor Francuskiej Agencji na rzecz Rozwoju i Promocji Rolnictwa Ekologicznego (Agence BIO), mówił o kondycji rynku żywności bio we Francji na tle innych krajów europejskich w ujęciu dynamiki ostatnich lat, głównych kanałów sprzedaży oraz najpopularniejszych kategorii produktowych. Przytoczył dane, z których wynika m.in., że w 2018 roku Francja przekroczyła 2 miliony hektarów upraw ekologicznych.




Birthe Linddal Jeppesen

Przyszłość rozstrzyga się na naszych talerzach. Gość specjalny kongresu - Birthe Linddal Jeppesen, duńska socjolog i futurolog, przedstawiła tezy dotyczące przyszłości jedzenia, wśród których najważniejszymi są zredukowanie lub wyeliminowanie spożywania mięsa i produktów odzwierzęcych ze względów klimatycznych, etycznych, zdrowotnych oraz dobrostanu zwierząt. W inspirującym wystąpieniu podkreśliła, że w kontekście przyszłości żywności dominującymi trendami są m.in.: małe gospodarstwa, lokalne produkty, żywność eko, a także etyka i uczciwość produkcji.



Ewa Rembiałkowska

O wpływie żywności ekologicznej na zdrowie człowieka opowiadała prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska, wybitny polski ekspert ds. żywności ekologicznej ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, przedstawiła wyniki badań wskazujące, że żywność ekologiczna, ze względu na swój skład, może wpływać na lepszy stan zdrowia konsumentów, w tym redukować ryzyko zachowania na raka.




Handel

Miło nam poinformować, że ECO FOOD 360 Kongres Rolnictwa i Żywności Ekologicznej otrzymał patronat medialny magazynu Handel i portalu habdelextra.pl – ważnych tytułów informujących o tym co dzieje się w branży retail.



Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie

Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie objęło ECO FOOD 360 Kongres Rolnictwa i Żywności Ekologicznej patronatem merytorycznym. Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie doskonali wiedzę i umiejętności kadry doradztwa rolniczego z całego kraju. Centrum koordynuje m.in. działania realizowane przez Ośrodki Doradztwa Rolniczego w zakresie rolnictwa ekologicznego, przygotowuje doradców do pracy z rolnikami zajmującymi się produkcją ekologiczną, a wspólnie z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi corocznie organizuje ogólnopolski konkurs „Najlepsze gospodarstwo ekologiczne”.



Dietetycy.org

Cieszymy, się z patronatu medialnego portalu dietetycy.org.pl. To serwis stworzony z myślą o specjalistach z zakresu żywienia, dietetykach, trenerów fitness oraz wszystkich tych, dla których ważna jest zbilansowana dieta.



Patronat Ekologicznego Uniwersytetu Ludowego w Grzybowie

Bardzo nam miło poinformować, że Ekologiczny Uniwersytet Ludowy w Grzybowie objął patronatem wydarzenie ECO FOOD 360 Kongres Rolnictwa i Żywności Ekologicznej. Cieszymy się, że ta fundacja promująca rolnictwo ekologiczne zgodnie z ideą Uniwersytetu Ludowego wsparła nasze przedsięwzięcie skierowane m.in. do rolników.



Krajowa Rada Izb Rolniczych

Z radością oznajmiamy, że Krajowa Rada Izb Rolniczych objęła patronatem merytorycznym ECO FOOD 360 Kongres Rolnictwa i Żywności Ekologicznej. Krajowa Rada Izb Rolniczych jest krajową reprezentacją wszystkich izb rolniczych. W jej skład wchodzą prezesi izb rolniczych oraz po jednym delegacie z każdej izby wybranym przez walne zgromadzenie. Głównym celem i podstawowym zadaniem samorządu rolniczego jest działanie na rzecz rozwiązywania problemów rolnictwa i reprezentowanie interesów zrzeszonych w nim członków. Izby rolnicze wpływają na kształtowanie polityki rolnej i uczestniczą w jej realizacji.



Patronat Honorowy Rektora SGGW

Z dumą informujemy, że Rektor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie objął Patronatem Honorowym ECO FOOD 360 Kongres Rolnictwa i Żywności Ekologicznej. SGGW od lat plasuje się w ścisłej czołówce uczelni rolniczych i przyrodniczych w Polsce i na świecie i prowadzi współpracę naukową i dydaktyczną z 300 zagranicznymi uczelniami i instytucjami z 50 państw świata.




Teraz Środowisko

ECO FOOD 360 Kongres Rolnictwa i Żywności Ekologicznej został objęty patronatem portalu Teraz Środowisko. To medium dla specjalistów i pracowników sektora ochrony środowiska oraz wszystkich osób zainteresowanych obserwowaniem jego dynamiki.Redakcja na bieżąco śledzi rozwój sektora i informuje czytelników o aktualnościach rynkowych, prawnych, administracyjnych i technologicznych. Analizuje też trendy środowiskowe i opisuje najlepsze dostępne praktyki zawodowe.



Ekodostawcy

ECO FOOD 360 Kongresu Rolnictwa i Żywności Ekologicznej otrzymał patronat medialny magazynu Ekodostawcy. To wydawany od 2015 roku ogólnopolski miesięcznik branżowy, który jest kierowany do przedstawicieli firmy z branży ekologicznej, niskoprzetworzonej i naturalnej żywności.



Kampania 17 Celów

Miło nam poinformować, że Kampania 17 Celów objęła ECO FOOD 360 Kongres Rolnictwa i Żywności Ekologicznej swoim patronatem. Kampania 17 Celów na rzecz włączenia polskiego biznesu w realizację Celów Zrównoważonego Rozwoju ONZ tworzona jest przez szerokie grono firm i instytucji eksperckich. Jej celem jest pogłębianie wiedzy na temat Agendy 2030, inspirowanie przedsiębiorstw do działania i inicjowanie konkretnych programów dla biznesu.




Patronat Forum Odpowiedzialnego Biznesu

Informujemy, że Forum Odpowiedzialnego Biznesu objęło ECO FOOD 360 Kongres Rolnictwa i Żywności Ekologicznej swoim patronatem. Bardzo cieszymy się, że ta ekspercka organizacja, pozostająca inicjatorem i partnerem kluczowych dla polskiego CSR przedsięwzięć, zdecydowała się wesprzeć nasze wydarzenie.



Patronat Uniwesytet Rolniczy

Z przyjemnością informujemy, że Rektor Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, prof. dr hab. inż. Włodzimierz Sady, objął patronat merytoryczny nad ECO FOOD 360 – Kongresem Rolnictwa i Żywności Ekologicznej.



Patronat Magazyn BioKurier

Magazyn BioKurier dołączył do grona patronów medialnych ECO FOOD 360 Kongresu Rolnictwa i Żywności Ekologicznej! Biokurier.pl to czasopismo oraz portal o produktach ekologicznych i rynku żywności ekologicznej w Polsce. Od 2008 roku dostarcza sprawdzone, rzetelne i świeże informacje na temat żywności ekologicznej, tradycyjnej i lokalnej a także kosmetyków naturalnych i innych produktów przyjaznych naturze i ludziom.




Patronat MRiRW

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Jan Krzysztof Ardanowski, objął ECO FOOD 360 Kongres Rolnictwa i Żywności Ekologicznej swoim patronatem honorowym. Pan Minister docenił znaczenie i popiera inicjatywę zorganizowania Kongresu, który stwarza możliwość wymiany informacji i debaty na temat najważniejszych aktualnych zagadnień dotyczących pespektyw rynku produktów ekologicznych i rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce.



Patronat PIŻE

Polska Izba Żywności Ekologicznej - organizacja zrzeszająca najważniejszych przedsiębiorców branży żywności ekologicznej, przychyliła się do naszej prośby i objęła swoim patronatem merytorycznym ECO FOOD 360 Kongres Rolnictwa i Żywności Ekologicznej. Jest nam niezmiernie miło powitać w gronie naszych patronatów, organizację zrzeszająca najważniejszych przedsiębiorców branży żywności ekologicznej.



Patronat EKOŁAN

Miło nam poinformować, że Kujawsko-Pomorskie Stowarzyszenie Producentów Ekologicznych EKOŁAN objęło ECO FOOD 360 Kongres Rolnictwa i Żywności Ekologicznej swoim patronatem merytorycznym. Jak napisano w uzasadnieniu, cele Kongresu są zbieżne z celami działania Stowarzyszenia, jakimi są edukacja i upowszechnienie wiedzy na temat walorów żywności ekologicznej oraz pozytywnego wpływu rolnictwa ekologicznego na środowisko.




Patronat UNEP/GRID-Warszawa

Informujemy, że Centrum UNEP/GRID-Warszawa objęło swoim patronatem merytorycznym Kongres ECO FOOD 360. Organizacja ta od 1991 roku działa na rzecz zrównoważonego rozwoju realizując w Polsce misję Programu Narodów Zjednoczonych ds. Środowiska (UNEP), aktywnie wspierając właściwe zarządzanie środowiskiem i ochronę różnorodności biologicznej. Centrum UNEP/GRID-Warszawa propaguje postawy odpowiedzialności za środowisko w społeczeństwie i w biznesie, specjalizuje się, m.in. w pozyskiwaniu, przetwarzaniu i udostępnianiu informacji o środowisku.



Dozdrowia

Informujemy, że portal dozdrowia.com.pl dołączył do grona patronów medialnych ECO FOOD 360 Kongres Rolnictwa i Żywności Ekologicznej. Redakcja portalu zachęca i wskazuje jak świadomie wybierać to, co jemy oraz zrobić, by zachować zdrowie, sprawność i radość życia.


Prelegenci

Wśród prelegentów ECO FOOD 360 Kongresu Rolnictwa i Żywności Ekologicznej, znaleźli się zarówno uznani eksperci z polskiego rynku: przedstawiciele rządu i administracji publicznej, naukowcy, lekarze i dietetycy, blogerzy, specjaliści od komunikacji i przedsiębiorcy, jak również międzynarodowe autorytety zajmujące się badaniem trendów światowego rynku żywności, przyszłością rolnictwa i żywności ekologicznej oraz ochroną środowiska naturalnego.


Prelegenci zagraniczni

Birthe Linddal Jeppesen
socjolog i futurolog koncentrująca się na przyszłości żywności
Czytaj więcej

Flavio Paoletti
starszy naukowiec w Centrum Badań nad Żywnością i Żywieniem przy Radzie ds. Badań i Analiz Gospodarki Rolnej CREA w Rzymie
Czytaj więcej

Florent Guhl
Dyrektor Agence Bio
Czytaj więcej

Jostein Hertwig
Dyrektor Generalny BERAS International Foundation
Czytaj więcej



Gość honorowy


Jan Krzysztof Ardanowski
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Czytaj więcej



Prelegenci z Polski


Mieczysław Babalski
Jeden z pionierów rolnictwa ekologicznego w Polsce, Przewodniczący Zarządu Stowarzyszenia EKOŁAN
Czytaj więcej


Maria Cieślikowska
Dyrektor Komunikacji Zewnętrznej i PR, Carrefour Polska


Łukasz Gębka
Rolnik ekologiczny, właściciel Gospodarstwa Ekologicznego „Farma Świętokrzyska”
Czytaj więcej


Sebastian Hejnowski
CEO MSL CEE, Chief Growth Officer Publicis Groupe Poland
Czytaj więcej


Czesław Lang
Kolarz - wicemistrz olimpijski z 1980 roku, Dyrektor Generalny Lang Team, organizator Tour de Pologne
Czytaj więcej


Marek Lipka
Dyrektor Handlowy, Carrefour Polska
Czytaj więcej



Magdalena Maciejewska
Dietetyk i psycholog, członek Polskiej Ligi Walki z Rakiem
Czytaj więcej


Dorota Metera
Prezes Zarządu BIOEKSPERT Sp. z o.o.
Czytaj więcej


Agnieszka Mielczarek
Dyplomowany specjalista żywienia, autorka kanału „Jedz Inaczej”, bizneswoman prowadząca catering ekologiczny
Czytaj więcej



Andrej Modic
Lokalnyrolnik.pl
Czytaj więcej


Dr n med. Danuta Myłek
Alergolog i dermatolog
Czytaj więcej


Krystyna Radkowska
Prezes Zarządu Polskiej Izby Żywności Ekologicznej
Czytaj więcej



Prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska
Ekspert ds. żywności ekologicznej, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Czytaj więcej


Prof. dr hab. Bolesław Rok
Prof. dr hab. Bolesław Rok, Dyrektor Centrum Badań Przedsiębiorczości Pozytywnego Wpływu w Katedrze Przedsiębiorczości i Etyki w Biznesie Akademii Leona Koźmińskiego w Warszawie
Czytaj więcej


Anna Roman-Pluta
Strategy Group Head Saatchi & Saatchi IS
Czytaj więcej



Michał Rzytki
Dyrektor Departamentu Promocji i Jakości Żywności, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Czytaj więcej


Agnieszka Sadowska-Konczal
Współzałożycielka Polskiego Stowarzyszenia Zero Waste oraz inicjatorka akcji #zwłasnymkubkiem
Czytaj więcej


Prof. dr hab. Piotr Skubała
Katedra Ekologii, Wydział Biologii i Ochrony Środowiska, Uniwersytet Śląski
Czytaj więcej



dr Dagmara Stangierska
Wydział Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Czytaj więcej


Tadeusz Szynkiewicz
Członek Polskiej Izby Żywności Ekologicznej
Czytaj więcej


dr Monika Świątkowska
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Czytaj więcej


dr hab. Dariusz Włodarek
Lekarz internista, dietetyk Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Czytaj więcej

Agenda


Planowane rozpoczęcie Kongresu o godz. 10:00
 

SESJA PLENARNA - jej celem jest prezentacja wieloaspektowego spojrzenia na życie człowieka w XXI wieku, globalne wyzwania klimatyczne oraz korzyści życia zgodnie z filozofią eko. Sesja prowadzona będzie w formie wystąpień i debat światowych, europejskich i krajowych ekspertów, zajmujących się żywnością ekologiczną oraz jej wpływem na gospodarkę, społeczeństwo, zdrowie i środowisko naturalne.

SESJA PLENARNA:
  • Globalne wyzwania klimatyczne - Christophe Rabatel, Prezes Carrefour Polska
  • Wyzwania stojące przed polskim rolnictwem ekologicznym - Jan Krzysztof Ardanowski, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
  • Rozwój rolnictwa ekologicznego w Europie Zachodniej na przykładzie Francji - Florent Guhl, Dyrektor Agence Bio
  • Lepszy świat jedzenia - Birthe Linddal Jeppesen, socjolog i futurystka koncentrująca się na przyszłości żywności
  • Czym jest żywność ekologiczna i jak wpływa na zdrowie człowieka? - Prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
  • DEBATA Przyszłość rolnictwa ekologicznego w Europie - moderator: Prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska, z udziałem: przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Jostein Hertwig (Szwecja), Flavio Paoletti (Włochy), Birthe Linddal Jeppesen (Dania), Florent Guhl (Francja)

SESJE TEMATYCZNE: dla uczestników Kongresu ECO FOOD 360 zostało przygotowanych 6 sesji tematycznych, które w sposób pogłębiony zajmą się kluczowymi zagadnieniami związanymi z rolnictwem i żywnością ekologiczną. Będą to:  

SESJA TEMATYCZNA: ROLNICTWO i PRZETWÓRSTWO
Moderator: Michał Rzytki, Dyrektor Departamentu Promocji i Jakości Żywności, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

 
  • Proces certyfikacji produkcji ekologicznej - jak się przygotować? - Dorota Metera, Prezes Zarządu BIOEKSPERT Sp. z o.o. - jednostki certyfikującej w rolnictwie ekologicznym
  • Dylematy przetwórstwa żywności ekologicznej - Mieczysław Babalski, Przewodniczący Zarządu Stowarzyszenia EKOŁAN oraz Tadeusz Szynkiewicz, Członek Polskiej Izby Żywności Ekologicznej
  • Rolnictwo ekologiczne Włoszech: trendy i wyzwania - Flavio Paoletti, Naukowiec w Centrum Badań Żywności i Żywienia Rady ds. badań i ekonomii rolnictwa - CREA w Rzymie

SESJA TEMATYCZNA: ŚRODOWISKO
Moderator: Prof. dr hab. Piotr Skubała, Uniwersytet Śląski, Wydział Biologii i Ochrony Środowiska, Katedra Ekologii

 
  • Rolnictwo przemysłowe jako główny big killer życia na naszej planecie - Prof. dr hab. Piotr Skubała, Uniwersytet Śląski, Wydział Biologii i Ochrony Środowiska, Katedra Ekologii
  • Pozytywne efekty środowiskowe rolnictwa regeneracyjnego i rola konsumentów w ratowaniu klimatu - Jostein Hertwig, CEO BERAS International Foundation
  • Więcej czy mniej mięsa? – Birthe Linddal Jeppesen, socjolog i futurystka koncentrująca się na przyszłości żywności
 
SESJA TEMATYCZNA: STYL ŻYCIA I ODPOWIEDZIALNY BIZNES
Moderator: Prof. ALK dr hab. Bolesław Rok, Dyrektor Centrum Badań Przedsiębiorczości Pozytywnego Wpływu, Katedra Przedsiębiorczości i Etyki w Biznesie, Akademia Leona Koźmińskiego

 
  • Innowacje na rzecz zrównoważonego rozwoju – czy ekologia w polskich firmach może być przewagą konkurencyjną na rynku? - Prof. ALK dr hab. Bolesław Rok, Dyrektor Centrum Badań Przedsiębiorczości Pozytywnego Wpływu, Katedra Przedsiębiorczości i Etyki w Biznesie, Akademia Leona Koźmińskiego w Warszawie
  • Eko – misja i podstawa strategii biznesowej - Agnieszka Mielczarek, dyplomowany specjalista żywienia, autorka kanału YouTube Jedz Inaczej, bizneswoman prowadząca catering ekologiczny
  • Życie zgodnie z filozofią eko - Agnieszka Sadowska-Konczal, współzałożycielka Polskiego Stowarzyszenia Zero Waste, inicjatorka akcji Z własnym kubkiem, autorka bloga Ekologika
  • Sportowiec, bio weganin - czy ekologiczna dieta roślinna daje energię do życia? - Czesław Lang, kolarz - wicemistrz olimpijski z 1980 roku, dwukrotny medalista mistrzostw świata, dyrektor generalny Lang Team, organizator Tour de Pologne

SESJA TEMATYCZNA: LOGISTYKA, DYSTRYBUCJA I ZARZĄDZANIE
Moderator: dr Dagmara Stangierska, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Wydział Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu

 
  • Współpraca z wielką dystrybucją: jak zacząć, warunki, korzyści - Marek Lipka, Dyrektor Handlowy Carrefour Polska
  • Prowadzenie i rozwój gospodarstwa ekologicznego w Polsce - Łukasz Gębka, właściciel gospodarstwa Farma Świętokrzyska, rolnik ekologiczny
  • Lokalna dytrybucja produktów ekologicznych, jak robić to skutecznie? - Andrej Modic, Lokalnyrolnik.pl
  • Modele zarządzania przedsiębiorstw w łańcuchu ekologicznym - dr Monika Świątkowska, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji

SESJA TEMATYCZNA: PROMOCJA ŻYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ
Moderator: Sebastian Hejnowski, CEO MSL CEE, Chief Growth Officer Publicis Groupe Poland

 
  • Jak wypromować eko – case studies z Europy i Świata - Sebastian Hejnowski, CEO MSL CEE, Chief Growth Officer Publicis Groupe Poland
  • Jak przekonać Polaków do żywności ekologicznej? - Krystyna Radkowska, Prezes Polskiej Izby Żywności Ekologicznej
  • Promocja żywności ekologicznej w Polsce na przykładzie Carrefour Polska - Anna Roman-Pluta, Strategy Group Head Saatchi&Saatchi IS oraz Maria Cieślikowska, Dyrektor Komunikacji Zewnętrznej i PR Carrefour Polska
 
SESJA TEMATYCZNA: ZDROWIE
Moderator: Prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji

 
  • Wpływ diety na zdrowie człowieka, w tym kobiet w ciąży i dzieci do lat 3 - dr hab. Dariusz Włodarek, lekarz internistwa, dietetyk Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Profilaktyka chorób przewlekłych w Polsce - przedstawiciel Ministerstwa Zdrowia
  • Dietą w chorobę! Czy właściwe żywienie jest w stanie ochronić nas przed chorobami? - dr n. med. Danuta Myłek, alergolog, dermatolog
  • Znaczenie diety w profilaktyce antynowotworowej - Magdalena Maciejewska-Cebulak, dietetyk i psycholog, członek Polskiej Ligi Walki z Rakiem
Planowane zakończenie Kongresu około godz. 17:00
Żywność ekologiczna - baza wiedzy

Czym jest żywność ekologiczna?

Żywność ekologiczna to żywność produkowana zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego, ustalonymi przez prawodawstwo polskie oraz Unii Europejskiej. Sposób jej wytwarzania nie stanowi zagrożenia dla środowiska, a wręcz przeciwnie - rolnicy ekologiczni podejmują działania na rzecz zwiększenia różnorodności biologicznej w środowisku. Żywność ekologiczna produkowana jest z uwzględnieniem kryteriów społecznych, tj. głównie w małych i średnich gospodarstwach z użyciem rodzimych środków produkcji, przyczyniając się do aktywizacji wsi i obszarów wiejskich.

W roślinnej produkcji ekologicznej nie używa się pestycydów, syntetycznych nawozów mineralnych ani GMO. Zamiast tego stosowane są wyłącznie naturalne nawozy organiczne (komposty, oborniki), nawozy zielone oraz biologiczne środki ochrony roślin. Z kolei ekologiczna produkcja zwierzęca, prowadzona jest bez użycia antybiotyków, hormonów, organizmów modyfikowanych (GMO) oraz ich produktów. Ekologiczne przetwórstwo surowców prowadzone jest metodami chroniącymi wartość odżywczą, bez użycia konserwantów, sztucznych barwników i innych dodatków.

Produkty ekologiczne – o czym warto pamiętać?

Ekologicznie uprawiane rośliny w porównaniu do konwencjonalnych roślin zawierają mniej szkodliwych substancji, takich jak pozostałości pestycydów, kadmu, azotanów i azotynów, natomiast więcej pożądanych związków, takich jak polifenole i witaminy.

Dieta oparta w większości na surowcach i produktach ekologicznych z uwagi na ich skład powinna wpływać korzystnie na zdrowie kobiety ciężarnej oraz rozwój jej dziecka.

Badania na ludziach wskazują, że regularna konsumpcja żywności ekologicznej może ograniczyć występowanie chorób alergicznych, stanu przed-rzucawkowego u kobiet ciężarnych, spodziectwa u noworodków męskich, a także nowotworów, nadwagi i otyłości.

Dalsze badania zwierząt i ludzi są niezbędne, aby lepiej zrozumieć mechanizmy wpływu żywności ekologicznej na organizmy.

Korzystny wpływ rolnictwa ekologicznego na środowisko jest ważnym argumentem na rzecz wdrażania tego systemu produkcji na całym świecie.

*Materiały pochodzą z opracowania wykładu: „Żywność ekologiczna w Polsce – wybrane zagadnienia”, prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa Zakład Żywności Ekologicznej, Warszawa 2019
Rada Programowa

Radę Programową ECO FOOD 360 Kongresu Rolnictwa i Żywności Ekologicznej tworzą liderzy opinii oraz znamienici eksperci świata polityki, nauki i biznesu, którym bliskie są obszary rolnictwa i żywności ekologicznej, troska o środowisko naturalne oraz zrównoważony rozwój naszego kraju. Dzięki ich wiedzy i doświadczeniu powstała inspirująca agenda kongresu, a także ciekawe i unikalne w skali Polski i Europy Środkowo-Wschodniej zestawienie prelegentów, którzy oddani są idei promocji i upowszechniania wiedzy na temat rolnictwa i żywności ekologicznej w wielu aspektach.

Członkowie Rady Programowej:


Prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska
Ekspert ds. żywności ekologicznej, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie


Dr Karol Krajewski
Doradca w gabinecie Ministra Rolnictwa Jana Krzysztofa Ardanowskiego


Prof. dr hab. Bolesław Rok
Dyrektor Centrum Badań Przedsiębiorczości Pozytywnego Wpływu w Katedrze Przedsiębiorczości i Etyki w Biznesie Akademii Leona Koźmińskiego w Warszawie



Krystyna Radkowska
Prezes Zarządu Polskiej Izby Żywności Ekologicznej


Katarzyna Jagiełło
Koordynatorka kampanii na rzecz ochrony pszczół i rolnictwa ekologicznego, Greenpeace Polska


Mieczysław Babalski
Jeden z pionierów rolnictwa ekologicznego w Polsce, Przewodniczący Zarządu Stowarzyszenia EKOŁAN



Łukasz Gębka
Rolnik ekologiczny, właściciel Gospodarstwa Ekologicznego „Farma Świętokrzyska”


Maria Cieślikowska
Dyrektor Komunikacji Zewnętrznej i PR, Carrefour Polska


Anna Kurnatowska
Dyrektor ds. produktów świeżych, Carrefour Polska

Patronat honorowy


ECO FOOD 360 Kongres Rolnictwa i Żywności Ekologicznej otrzymał patronat honorowy Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Jana Krzysztofa Ardanowskiego


Rektor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie objął ECO FOOD 360 Kongres Rolnictwa i Żywności Ekologicznej Patronatem Honorowym



Patronaty merytoryczne



Patronaty medialne


Patronat

Rejestracja
Organizator

Pomysłodawcą i organizatorem ECO FOOD 360 Kongresu Rolnictwa i Żywności Ekologicznej jest Carrefour Polska, międzynarodowa sieć handlowa, której jednym ze strategicznych celów jest transformacja żywieniowa. Jej założeniem jest pomoc konsumentom w zmianie nawyków żywieniowych, edukacja oraz zapewnienie szerokiego dostępu do informacji o sprzedawanych produktach. Firma pragnie zagwarantować swoim klientom stały dostęp do świeżych warzyw i owoców od zaufanych i lokalnych dostawców, a także certyfikowanych produktów ekologicznych w przystępnych cenach. Carrefour chce demokratyzować dobrej jakości żywność dla wszystkich.

Carrefour Polska jest również inicjatorem pierwszej na rynku Koalicji na Rzecz Rozwoju Rynku Żywności Bio w Polsce, która została powołana pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Jana Krzysztofa Ardanowskiego. Obok Carrefour Polska jej członkami założycielami są przedstawiciele Polskiej Izby Żywności Ekologicznej, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz stowarzyszenia EKOŁAN. Celem działania Koalicji jest podejmowanie inicjatyw prowadzących do budowy rynku żywności ekologicznej i wdrożenie rozwiązań wspierających rozwój tego rynku w Polsce oraz podniesienie poziomu wiedzy konsumentów.

Kontakt
Biuro organizatora
ECO FOOD 360 Kongres Rolnictwa i Żywności Ekologicznej
tel. 664 228 325
kongres@ecofood360.pl