ECO FOOD 360 Kongres Rolnictwa i Żywności Ekologicznej to jeden z pierwszych w Polsce międzynarodowych kongresów, kompleksowo podejmujących tematykę rolnictwa i żywności ekologicznej. Celem Kongresu jest upowszechnienie wiedzy na temat walorów żywności ekologicznej wśród rolników konwencjonalnych, producentów i przetwórców żywności, instytucji rządowych i pozarządowych, liderów opinii oraz konsumentów. Kongres będzie podejmował te tematy w wielu aspektach, m.in.: gospodarczym, handlowym, społecznym czy zdrowotnym.
Wśród prelegentów ECO FOOD 360 Kongresu Rolnictwa i Żywności Ekologicznej, znaleźli się zarówno uznani eksperci z polskiego rynku: przedstawiciele rządu i administracji publicznej, naukowcy, lekarze i dietetycy, blogerzy, specjaliści od komunikacji i przedsiębiorcy, jak również międzynarodowe autorytety zajmujące się badaniem trendów światowego rynku żywności, przyszłością rolnictwa i żywności ekologicznej oraz ochroną środowiska naturalnego.
SESJA PLENARNA - jej celem jest prezentacja wieloaspektowego spojrzenia na życie człowieka w XXI wieku, globalne wyzwania klimatyczne oraz korzyści życia zgodnie z filozofią eko. Sesja prowadzona będzie w formie wystąpień i debat światowych, europejskich i krajowych ekspertów, zajmujących się żywnością ekologiczną oraz jej wpływem na gospodarkę, społeczeństwo, zdrowie i środowisko naturalne.
Planowane rozpoczęcie Kongresu o godz. 10:00
Planowane zakończenie Kongresu około godz. 17:00
Czym jest żywność ekologiczna?
Żywność ekologiczna to żywność produkowana zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego, ustalonymi przez prawodawstwo polskie oraz Unii Europejskiej. Sposób jej wytwarzania nie stanowi zagrożenia dla środowiska, a wręcz przeciwnie - rolnicy ekologiczni podejmują działania na rzecz zwiększenia różnorodności biologicznej w środowisku. Żywność ekologiczna produkowana jest z uwzględnieniem kryteriów społecznych, tj. głównie w małych i średnich gospodarstwach z użyciem rodzimych środków produkcji, przyczyniając się do aktywizacji wsi i obszarów wiejskich.
W roślinnej produkcji ekologicznej nie używa się pestycydów, syntetycznych nawozów mineralnych ani GMO. Zamiast tego stosowane są wyłącznie naturalne nawozy organiczne (komposty, oborniki), nawozy zielone oraz biologiczne środki ochrony roślin. Z kolei ekologiczna produkcja zwierzęca, prowadzona jest bez użycia antybiotyków, hormonów, organizmów modyfikowanych (GMO) oraz ich produktów. Ekologiczne przetwórstwo surowców prowadzone jest metodami chroniącymi wartość odżywczą, bez użycia konserwantów, sztucznych barwników i innych dodatków.
Produkty ekologiczne – o czym warto pamiętać?
Ekologicznie uprawiane rośliny w porównaniu do konwencjonalnych roślin zawierają mniej szkodliwych substancji, takich jak pozostałości pestycydów, kadmu, azotanów i azotynów, natomiast więcej pożądanych związków, takich jak polifenole i witaminy.
Dieta oparta w większości na surowcach i produktach ekologicznych z uwagi na ich skład powinna wpływać korzystnie na zdrowie kobiety ciężarnej oraz rozwój jej dziecka.
Badania na ludziach wskazują, że regularna konsumpcja żywności ekologicznej może ograniczyć występowanie chorób alergicznych, stanu przed-rzucawkowego u kobiet ciężarnych, spodziectwa u noworodków męskich, a także nowotworów, nadwagi i otyłości.
Dalsze badania zwierząt i ludzi są niezbędne, aby lepiej zrozumieć mechanizmy wpływu żywności ekologicznej na organizmy.
Korzystny wpływ rolnictwa ekologicznego na środowisko jest ważnym argumentem na rzecz wdrażania tego systemu produkcji na całym świecie.
*Materiały pochodzą z opracowania wykładu: „Żywność ekologiczna w Polsce – wybrane zagadnienia”, prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa Zakład Żywności Ekologicznej, Warszawa 2019Radę Programową ECO FOOD 360 Kongresu Rolnictwa i Żywności Ekologicznej tworzą liderzy opinii oraz znamienici eksperci świata polityki, nauki i biznesu, którym bliskie są obszary rolnictwa i żywności ekologicznej, troska o środowisko naturalne oraz zrównoważony rozwój naszego kraju. Dzięki ich wiedzy i doświadczeniu powstała inspirująca agenda kongresu, a także ciekawe i unikalne w skali Polski i Europy Środkowo-Wschodniej zestawienie prelegentów, którzy oddani są idei promocji i upowszechniania wiedzy na temat rolnictwa i żywności ekologicznej w wielu aspektach.
Członkowie Rady Programowej:
ECO FOOD 360 Kongres Rolnictwa i Żywności Ekologicznej otrzymał patronat honorowy Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Jana Krzysztofa Ardanowskiego
Rektor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie objął ECO FOOD 360 Kongres Rolnictwa i Żywności Ekologicznej Patronatem Honorowym
Pomysłodawcą i organizatorem ECO FOOD 360 Kongresu Rolnictwa i Żywności Ekologicznej jest Carrefour Polska, międzynarodowa sieć handlowa, której jednym ze strategicznych celów jest transformacja żywieniowa. Jej założeniem jest pomoc konsumentom w zmianie nawyków żywieniowych, edukacja oraz zapewnienie szerokiego dostępu do informacji o sprzedawanych produktach. Firma pragnie zagwarantować swoim klientom stały dostęp do świeżych warzyw i owoców od zaufanych i lokalnych dostawców, a także certyfikowanych produktów ekologicznych w przystępnych cenach. Carrefour chce demokratyzować dobrej jakości żywność dla wszystkich.
Carrefour Polska jest również inicjatorem pierwszej na rynku Koalicji na Rzecz Rozwoju Rynku Żywności Bio w Polsce, która została powołana pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Jana Krzysztofa Ardanowskiego. Obok Carrefour Polska jej członkami założycielami są przedstawiciele Polskiej Izby Żywności Ekologicznej, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz stowarzyszenia EKOŁAN. Celem działania Koalicji jest podejmowanie inicjatyw prowadzących do budowy rynku żywności ekologicznej i wdrożenie rozwiązań wspierających rozwój tego rynku w Polsce oraz podniesienie poziomu wiedzy konsumentów.